Gebroeders Janssen, Gennep

Mat en Piet Janssen

2 broers | 2 karakters | 1 passie | 1 doel
1972 – 2021 | op weg naar het “gouden” jubileum !!!

Piet en Mat trekken al bijna 50 jaar met elkaar op in de duivensport. De oorsprong van de hobby vinden we terug in het jaar 1972. Piet timmerde een hokje in elkaar voor Mat en dat was in feite hét begin van de gezamenlijke hobby en passie; het “houden van” postduiven en meedoen aan wedstrijden. En al in het eerste jaar proefden de gebroeders aan het succes want ze werden direct kampioen met de jonge duiven.

We slaan even wat jaartjes over…
Anno 2021 kunnen de Gebroeders Janssen putten uit een indrukwekkend kweekhok. In de laatste jaren is er dan ook enorm geïnvesteerd in uitzonderlijke marathon duiven van exclusieve komaf. Zo zitten directe kinderen op het kweekhok van o.a. de fenomenen Red Bullens, Noël, Henderikus, Leonidas, Joe Frazier, Milos, Red Rose, The Blue Dusk, Mister Gijs, Barcelona duivin, original Walter v.d. Meulen, original Jeroen van Heumen en ga zo maar door.

Toch ook even terug in de tijd…
Begin jaren ’70 werd er dus gestart met de duivensport en zoals dat in die tijd “hoorde” met enkele opgevangen duifjes en wat krijgertjes van duivenvrienden uit de buurt. Niet heel veel later vonden we al dat het tijd was om het over een andere boeg te gooien en gingen we op bezoek bij de wereldberoemde Tournier in Lommel en bij Dr. Linssen. Wat later gingen we ook naar Jan Martens in Helmond, de hokverzorger van Dr. Linssen. Met deze fantastische mix van duiven ging het crescendo op de vluchten van 50 tot 450 km.

Een kruising uit voornoemde duiven leverde ons een uitzonderlijk kweekkoppel op. Hieruit werden zoveel alleskunners gekweekt want vele toppers vlogen eerste prijzen en kopprijzen op vluchten tot wel 1100 km. Kortom van een korte sprint vlucht tot en met Barcelona! De kampioenschappen die we in die periode behaalden waren talrijk zowel in de vereniging als in groot verband. In 1989 lukte het ons ook om de beste overnachtduif van Nederland te bezitten in de competitie van De Vredesduif, een top duivenblad in die tijd.

Na de periode van het voornamelijk meedoen aan de programmavluchten met af en toe een uitstapje naar de marathon, brak een overgang aan naar de zware fond. Er werden duiven aangeschaft bij H. Wijnands & Zn. in Maastricht en die legden ons geen windeieren. We behaalden nationaal kopprijzen met o.a. 3e, 3e en 7e nationaal. Een pure Wijnands die we kweekten presteerde het om 4 jaar op rij vroeg van Barcelona thuis te komen en dit resulteerde in de 1e prijs Zone 5 van Internationaal Barcelona.

Hulp, beslommeringen en zo meer…
In de periode die we hiervoor omschrijven mogen we de hulp van Opa en Oma Janssen zeker niet vergeten. Opa Janssen hielp ons altijd mee om de duivenhokken schoon te maken. Oma Janssen zorgde op haar beurt weer voor alle duiven accessoires en alle andere belangrijke randzaken. Bovendien waren Opa en Oma Janssen de meest trouwe supporters die je maar kon wensen.

Wegens privé omstandigheden en zakelijke beslommeringen stond de duivensport in de jaren vanaf 2000 op een bijzonder laag pitje. In 2004 werd weer voorzichtig de draad opgepakt. Er kwamen duiven van Cor de Heijde die ons ook mooie successen brachten. Enkele jaren later kwamen er duiven van Jan Polder en Marco Meijer en Ko van Dommelen duiven die wij via Top Pigeons aankochten.

Een mooie nieuwe wending…
Na enkele jaren wat minder succesvol kwamen we in 2010 in contact met Piet de Vogel. Het contact en de vriendschap met Piet is er tot op de dag van vandaag nog altijd. Recent zijn er nog enkele toppertjes uit zijn geweldige breedingcenter aan ons kweekhok toegevoegd. De adviezen van Piet de Vogel hebben veel bijgedragen aan de blik die wij hebben op de hedendaagse moderne duivensport. Het motiveren van de duiven, het voersysteem, het pieken en spelen met vorm, de medische begeleiding, het hok en het toepassen van een juiste doch strenge selectie. Allemaal factoren die we de laatste jaren hebben verbeterd. Recent hebben we nog een flinke verbeterslag uitgevoerd op onze vlieghokken en kweekhokken. Alle hokken zijn beveiligd en ongedierte heeft geen schijn van kans.

Gebr. Janssen anno 2021 en verder…
Vanaf 2018 heb ik, Mat, ook weer meer tijd voor de duiven. Dit nadat ik na vele jaren stevig werken mijn bedrijf heb verkocht. Samen met Piet is het nu volop genieten van de duiven en we hebben enkele jaren terug nog maar eens flink geïnvesteerd in het best denkbare materiaal voor op onze kweekhokken. Op dit moment zitten dan ook directe kinderen van de allerbeste duiven van Gerard Koopman, Bert Saarloos, Piet de Vogel, Comb. Verweij-de Haan, Coen van Haarlem, F.S. Kramer & C. Ouwehand, Walter v.d. Meulen en Jeroen van Heumen op onze kweekhokken. We selecteren streng maar we kunnen gerust stellen dat de resultaten er zeker al weer mogen zijn. De komende jaren zal gaan uitwijzen of deze lijn wordt doorgetrokken naar nog mooiere prestaties. Hoe dan ook is het hier in Gennep genieten van de duivensport wat altijd voorop staat. Geen overbodige stress maar genieten en plezier beleven aan onze gevleugelde vrienden. Daar draait het om. Pluk de dag. Carpe Diem.